Rss

Almás sütemény

Category : ,


Hozzávalók:

* 50 dkg liszt
* 25 dkg vaj
* 1 csomag sütőpor
* 14 dkg cukor
* 3 tojás sárgája
* 1 evőkanál tejföl

Az almás töltelékhez:
* kb. 1-1,5 kg édes alma
* 20 dkg cukor
* 1 teáskanál fahéj
* 5 db szegfűszeg
* 1 csomag színtelen zselépor
* víz

Elkészítés

A tölteléket készítem el először, hogy ki tudjon hűlni, és ne ázzon el tőle a tészta. Az almát lereszelem (de darabolni is lehet, kinek hogy tetszik), belerakom egy edénybe, és felöntöm annyi vízzel, hogy épp ne lepje el, mert az alma is enged levet. Felteszem főni, közben belerakom a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget egy fűszertartóban, és megvárom amíg felforr. Kb. 10 percig főzöm, aztán belerakom a zseléport. Hűvösre teszem, de figyelem, nehogy túl hamar kezdjen zselésedni.

A tésztához a vajat a liszttel elmorzsoljuk, összegyúrjuk a többi hozzávalóval (ha nem ál össze a tészta, tehetünk még bele tejfölt), a tésztát megfelezzük, a nagyobbik darabot elnyújtjuk úgy, hogy egy kicsit nagyobb legyen mint a tepsi. Kibéleljük vele a tepsit úgy, hogy az oldalára is jusson, beletesszük a tölteléket. A töltelékre ráfektetjük a másik kinyújtott tésztát, bekenjük a kimaradt tojásfehérjével, megszurkáljuk jó alaposan villával, és előmelegített sütőben 200 fokon sütjük, amíg aranybarna lesz. Ha az alja nem sült még meg, de a teteje már jó, akkor takarjuk le alufóliával, és rakjuk vissza a sütőbe.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Ha marad ki tészta, nem kell megijedni, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük lekvárral, rárakunk egy másik darabot, majd azt meghintjük cukros darált dióval, és ugyanúgy 200 fokon sütjük ki.

Nagyon finom nasi!

Jó étvágyat hozzá!

Gesztenyekrém leves

Category : ,

Karácsonyi gesztenyekrémleves

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza (natúr)
10 dkg mazsola
0,5 dl rum
6 dl tej
ízlés szerint cukor
1 tasak vaníliás cukor
4 evőkanál méz


Karácsonyi gesztenyekrémleves elkészítése
1. A mazsolát beáztatjuk a rumba.
2. Villával összetörjük a gesztenyemasszát és kikeverjük a tej felével.
3. A maradék tejet felforraljuk, majd hozzá keverjük a gesztenyés masszát.
4. Ismét felforraljuk, majd levesszük a tűzről.
5. Belekevejük a vaníliáscukrot, a mazsolát és a mézet, ízlés szerint adunk hozzá még cukrot.
6. A karácsonyi gesztenyelevest tálalhatjuk melegen vagy jégbehűtve tejszínhabbal díszítve.


Jó étvágyat!