Rss

Foszlós kalács

Category :


Nos ez úgy kezdődött, hogy anyukám, aki nagy mestere a régi hagyományos sütik készítésének, de foszlós kalácsot soha nem szokott csinálni, ma amikor itt járt nálunk, szóba került a foszlós kalács, hogy kellene venni...
amikor elment, gondoltam egyet, rákerestem a neten, hogy megpróbálkozzak a legegyszerűbbel, és meglepjen őt....

A sok jobbnál jobb receptből Ziziét választottam ki, nem sokban tértem el az ő útmutatásától.

Hozzávalók, ahogy én készítettem:

- 4 dl langyos tej
- 1 teáskanál cukor (az élesztőhöz)
- 2,5 dkg friss élesztő vagy ennek megfelelő instant szárított
- 6 dkg vaj olvasztva
- 65 dkg finomliszt
- 1 db tojás +1 a tetejéhez megkenni
- 14 teáskanál cukor
- 1 mokkáskanál só
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 kávéskanál kakaópor

A hozzávalókat célszerű egy órával a kezdés előtt kivenni a hűtőből, kamrából előhozni és a konyhában "szobahőmérsékleten" tartani - ez egyébként általában minden kelt tésztához érvényes jó tanács :)

Nos, az élesztőt - én száritottat használtam -, felfuttattam 1 dl tejben, melybe 1 teáskanál cukrot szórtam.
Közben a tojást összekevertem a 14 kávéskanál cukorral az 1 mokkáskanál sóval és az 1 cs vaníliás cukorral, ebbe belekevertem a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
Erre az összekevert tejes anyagra rászórtam a liszt nagyobb részét, kb 3/4-ét, és fakanállal elkezdtem összedolgozni.
Közben a már nem forró vajat is részletekben hozzáadagoltam és a még meg maradt lisztet is.
Egy idő után én a fakanalat letettem és csak kézzel dagasztottam a tésztát.
Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától és fényes, nem túl lágy.

Amikor már jónak találtam, a tészta kb egy harmadát elcsíptem és ehhez még két kávéskanál kakaóport szórtam, és még ezzel is jól összedolgoztam.
Két edényben meleg helyen egy órát kelesztettem, majd a kakaós tésztát kettévágtam, a fehéret pedig 4 felé és kettő kalácsot fontam belőle.
Azt olvastam, hogy lazán kell fonni és a kisodort tésztát még egy kicsit meg kell csavargatni is, mert úgy magasabb lesz - hát majd kiderül....
Ahhoz képest, hogy a fonást sem gyakoroltam eddig, egész jól sikerült :)



Jól kivajazott tepsibe tettem, tojással megkentem és még fél órát pihentettem, majd közepes lángon (180 fok) kezdtem el sütni, kb. 30-40 perc szükséges fogpiszkálós próbát lehet alkalmazni - ha nem ragad rá a tészta akkor jó.

Ilyen lett:


Frissen, melegen könnyen szét tudtam választani őket:


Nos az eredmény, egy nagyon finom, ízletes kalács, mindenkinek ízlett:) azt hiszem máskor is nekilátok.....


Juli tökmagos pogácsája

Category : ,


Hozzávalók:

1 kg liszt,
40 dkg áttört főtt burgonya,
30 dkg pirított tökmag,
10 deka zsír,
1 kocka margarin,
4 dl tejföl, vagy kefir,
3 tojás (kettő a tésztához, egy a kenéshez),
3 dg só,
5 dg élesztő,
1 dl tej,
1 kk cukor

A tejben kevés cukorral felfuttatjuk az élesztőt. Megpirítjuk a tökmagot.

A többi hozzávalót a felsorolás sorrendjében tálba rakjuk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk. Legalább fél órát meleg helyen pihentetjük.

Kinyújtjuk, pogácsákat szaggatunk, tepsire rakjuk, tetejüket megkenjük felvert tojással.

Előmelegített sütőben addig sütjük, míg teteje pirosas barna lesz.
Tehetünk bele napraforgómagot, lenmagot, de akár mindegyiket is. Ezeket is érdemes előzőleg megpirítani, mert így finomabb lesz a pogácsa.


Forrás: stop.hu