Rss

Bajor karácsonyi kalács – Stollen

Category : ,


Hozzávalók 4 személyre:

- őrölt fahéj
- só
- 1 csomag vaníliás cukor
- szegfűszeg
- reszelt citromhéj
- cukrozott narancshéj
- 5 dkg mandula
- 5 dkg mazsola
- 1 evőkanál rum
- 2 dl tej
- 8 tojássárgája
- 20 dkg vaj
- 5 dkg kristálycukor
- 3 dkg élesztő
- 60 dkg finom liszt

Az élesztőt langyos, picit cukros tejben felfuttatjuk, egy kis liszttel megszórjuk, és fél órán át pihentetjük.
A felpuhított vajat a maradék cukorral, vaníliás cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük.
Hozzáadjuk az élesztős keveréket, a lisztet, a maradék tejet, a rumot, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget, a fahéjat, egy csipet sót, és alaposan kidolgozzuk. Meleg helyen fél órát kelesztjük.

A mazsolát, a durvára vágott mandulát és a narancshéjat apránként adjuk a már megkelt tésztához, amelyet jól átgyúrunk, és fél órán át kelni hagyunk.
A tésztából rudat formálunk, kibélelünk vele egy kivajazott, kilisztezett Stollen-tepsit vagy egy őzgerincformát, és 200 fokra előmelegített sütőben 45 perc alatt megsütjük.

Még forrón vaníliás porcukorral meghintjük.


Forrás: videkize.hu

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése