Malacsült egészben sütött krumplival, párolt vöröskáposztával
Hozzávalók:
Húsok: Másfél, két kg malac-karaj, vagy comb.
Zöldségek: Két fej vöröshagyma, egy kg krumpli, egy fej vöröskáposzta.
Egyéb: 1/4 kg zsír, só, bors, őrölt pirospaprika, majoránna valamint cukor, ecet a káposzta ízesítéséhez.
Elkészítés:
A húst jól megmossuk, a bőrös részét éles késsel jól beirdaljuk, és zsírral jól kikent tepsibe tesszük. A húst ezután (a bőrét kivéve) jól megsózzuk, borsozzuk, és jól bedörzsöljük őrölt pirospaprikával meg majoránnával is. Kevés vizet öntünk alá. A maradék zsírt (egy evőkanálnyi kivételével, mert az a párolt káposztához kell) a tetejére tesszük, alufóliával jól lefedjük, és zsupsz be a sütőbe. A munka nagy részét már el is végeztük.
Kis tűzön sütjük. Közben a krumplit meghámozzuk, megmossuk. Amikor a hús félig megpuhult,a krumplikat hozzátesszük, és készre sütjük. Közben néha érdemes azért megnézni, nehogy elfőjön róla a víz. Amikor a hús megsült, - szinte szétomlik, ha villát szúrunk bele - az alufóliát levesszük, újra megszórjuk majoránnával, és ha szükséges, a hús bőrös tetejét kissé megpirítjuk a sütőben.
Miközben a hús sül, a vöröskáposztát megmossuk, kézi szeletelőn csíkokra szeleteljük. Egy lábasban zsírt melegítünk, rátesszük a vöröskáposztát, megsózzuk, és fedő alatt kis lángon megdinszteljük. Amikor megpuhult, köménymagot adunk hozzá, kissé még pároljuk, majd ecettel és cukorral ízesítjük.
Egy nagy tálon a a lesütött húst, az egészben sült krumplit és a párolt vöröskáposztát ízlésesen tálaljuk.
Balog Éva receptje a Klikot baráti körből