Hozzávalók:
1 l vörösbor
1 pohár tiszta alkohol
4 darab narancs
egy narancs héja
25 darab kockacukor
Elkészítés:
Hámozzuk meg a narancsokat, és a gerezdeket vágjuk fel apró darabokra. Keressünk egy jó nagy (kb 1,5-2 literes) üveget, és töltsük bele a bort a narancsdarabkákkal. Zárjuk le, és tegyük félre egy hétre - hadd érjenek össze az ízek. Az persze nem árt, ha minden nap megkevergetjük egy kicsit. A hetedik napon szűrjük le a folyadékot - az utolsó előtti napon hozzádobhatunk még egy narancshéjat is - oldjuk fel benne a kockacukrot, majd öntsük hozzá az alkoholt is.
Forrás: szon.hu
Posted by Net | Posted on 2009. november 29., vasárnap
Category : ital, Karácsonyi narancsbor
Posted by Net | Posted on 2009. november 19., csütörtök
Category : Kapros póréhagymaleves, leves
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
fél csokor kapor
1 evőkanál vaj
1 csapott evőkanál liszt
fél l zöldségleves kockából
1 pohár 12% zsírtartalmú tejföl
1 evőkanál citromlé
1 csipet reszelt szerecsendió
1/4 kávéskanál őrölt koriander
Előkészítés:
A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, és vékony karikákra, a fokhagymát finomra vágjuk. A kaprot leöblítjük, finomra aprítjuk.
Elkészítés:
A vajat felhevítjük, majd alacsony hőfokon 3 percig pirítjuk benne a zöldséget. Megszórjuk liszttel, kissé megpirítjuk. A zöldséglevest lassan hozzáöntjük, és csomómentesre keverjük. Felforraljuk, és fedő alatt, lassú tűzön kb. 5 percig főzzük, amíg a póréhagyma megpuhul. A tejfölhöz keverünk kevés forró levest, majd az egészet visszaöntjük a levesbe, és lassú tűzön felforraljuk (így nem csapódik ki a tejföl). A levest citromlével, sóval, borssal, szerecsendióval és korianderrel fűszerezzük. A kaprot a tetejére szórjuk.
Forrás: szon.hu
Posted by Net | Posted on 2009. november 17., kedd
Category : ital, Ünnepi puncs
Hozzávalók:
Fekete tea
5 evőkanál méz
0,5 dl gyömbérszirup
3 dl rum
Elkészítése:
A teát 1 liter vízzel leforrázzuk. Egy külön edényben a rumot, a mézet és a gyömbérszirupot felforrósítjuk, majd az egészet a teához öntjük. Citrom vagy narancskarikával díszített pohárban kínáljuk.
Forrás: szon.hu
Posted by Net | Posted on 2009. november 12., csütörtök
Category : Boszorkány ujjak, Luca nap, sós
Ropogós boszorkányujjak Halloweenre
Hozzávalók: 1 kg liszt, 2 csomag instant élesztő, 4-5 dl langyos tej, só, 3 dl olaj, a díszítéshez: egész mandula, piros ételfesték és tojás a kenéshez.
Elkészítés:
A tésztához valókat összegyúrjuk. Félretesszük kelni.
A mandulákat forró vízbe mártjuk egy pillanatra, hogy a héját könnyen le tudjuk szedni. Alaposan megtöröljük őket egy konyharuhában. Egy befőttesüvegbe teszem a mandulákat és ráöntök a piros ételfestékből. Bezárom az üveget és alaposan összekeverem - rázom. Ha nem lettek teljesen pirosak, még öntök hozzá festéket.
Közben a tészta megkel. Ujjnyi vastag és kb 15 cm hosszú rudakat sodrunk a tésztából.
Előny, ha kissé rondákra sikerülnek. Gyerekekre is bízhatjuk!
Tepsire sorakozatjuk őket, némi helyet hagyva a méret-növekedésnek.
A tojást felverjük és megkenjük vele a rudakat. Minden rúd végére egy piros mandulát nyomunk, mintha piros lakkal festett köröm lenne.
Előmelegített sütőbe teszem és arany színűre sütöm.
Ezt a receptet a Klikot-on találtam - Kertész Barnabásné receptje.
Talán Luca napra is aktuális lehet :)